Η απιστία αποτελεί ένα περίεργο και ιδιαίτερο κεφάλαιο που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους κατά διαστήματα. Η αλήθεια είναι ότι, μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας σε ένα ζευγάρι , είναι πολύ φυσιολογικό να αλλάξουν αρκετά τα πράγματα. Να εμφανιστούν έντονα προβλήματα και επαναλαμβανόμενες κρίσεις.
Οι αιτίες της απιστίας είναι ποικίλες. Μπορεί ο/η σύζυγος να είναι δυστυχισμένος μέσα στον γάμο, συναισθηματικά ή σεξουαλικά. Η σχέση να έχει ξεφτίσει και το ζευγάρι να μένει μαζί από συνήθεια. Να αισθάνεται ότι ο/η σύζυγος δεν τον/την εκτιμά. Να υπάρχει επιπόλαιη αντιμετώπιση του γάμου, να μην αισθάνεται ότι έχει “δεσμευτεί” με τον/τη σύζυγο. Να νιώθει ότι βαριέται, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, πάθος, ενθουσιασμός. Να περνά κρίση μέσης ηλικίας. Να ζητά εκδίκηση προς τον/τη σύζυγο που απάτησε πρώτος. Να θέλει να δώσει ένα τέλος στο γάμο και δεν ξέρει πώς αλλιώς να το κάνει. Να υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας.
Πώς μπορώ να διαχειριστώ την απιστία;
Η ερώτησή που ΔΕΝ βοηθάει.”Μα γιατί το έκανε σε εμένα αυτό το πράγμα;”. Στην πραγματικότητα δεν σου έκανε τίποτα. Δεν σε απάτησε για να σε τιμωρήσει. Το έκανε για τους δικούς του/της λόγους. Μην βιαστείς να πάρεις μία απόφαση πάνω στο θυμό σου. Δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο να ηρεμήσεις και να σκεφτείς λογικά. Έτσι θα πάρεις την καλύτερη για σένα απόφαση.
Τα συναισθήματά σου είναι φυσιολογικά. Μετά την απιστία νιώθεις σοκ, εκνευρισμό, απογοήτευση, στεναχώρια κατάθλιψη, άγχος, στρες, θυμό. Αρχίζεις να αμφισβητείς την αξία σου και σκέφτεσαι αν έκανες κάτι που προκάλεσε την απιστία. Να ξέρεις ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά, έως ένα βαθμό και δεν είναι μόνιμα.
Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς όλα τα έντονα συναισθήματα που ακολουθούν την απιστία. Μην περιμένεις, λοιπόν, να εξατμιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Μην περιμένεις να τα βάλεις στην άκρη θεωρώντας ότι έτσι θα συνεχίσεις τον γάμο σου σαν να μην έγινε τίποτα. Έγινε κάτι και μάλιστα κάτι σημαντικό.
Ακόμα κι αν επιθυμείς να συγχωρέσεις τον/τη σύζυγο και να μην χαλάσεις τον γάμο σου, να ξέρεις ότι ο γάμος σου έχει αλλάξει Έτσι, είναι αναμενόμενο ότι θα περάσεις κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα θρηνήσεις τον γάμο που κάποτε είχες. Και, μετά θα δουλέψεις για να κάνεις τον γάμο σου να λειτουργήσει ξανά και καλύτερα ίσως από πριν.
Να ΜΗΝ ρωτήσεις για πράγματα που δεν πρέπει να ξέρεις. ΜΗ ζητήσεις να σε συγκρίνει με τον/την πρώην του. Δώσε την προσοχή σου στη σχέση σου και όχι στην εξωσυζυγική περιπέτεια και το τρίτο πρόσωπο. ΜΗ μπεις στη διαδικασία να πάρεις εκδίκηση. Στην πραγματικότητα εκδικείσαι τον ίδιο σου τον εαυτό.
ΜΗΝ πέσεις στην παγίδα του να κατηγορείς “ποιος φταίει στ ‘αλήθεια”. Με αυτές τις τακτικές το μόνο που καταφέρνεις είναι να εντείνεις τον πόνο σου και να σπαταλήσεις ψυχική ενέργεια. ΜΗΝ πας να συναντήσεις το τρίτο πρόσωπο. Κυρίως μη μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με το τρίτο πρόσωπο ή να φαντασιώνεσαι τρόπους να υποφέρει όπως κι εσύ.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φροντίσεις τον εαυτό σου. Διάλεξε πράγματα που σε βοηθάνε να αισθανθείς καλύτερα. Κάνε δραστηριότητες που σου δίνουν χαρά. Βγες με φίλους, ανακάλυψε πηγές θετικότητας και ενέργειας στη ζωή σου. Ό, τι και αν έγινε, το χρωστάς στον εαυτό σου να νιώσεις καλύτερα και να έχεις μία όμορφη ζωή.
Κράτα τα παιδιά έξω από το πρόβλημα. Το θέμα της απιστίας είναι θέμα του ζευγαριού και όχι των παιδιών. Μιλώντας στα παιδιά, θα τα στεναχωρήσεις, θα τα αγχώσεις και θα τα κάνεις να νιώσουν ανασφάλεια για το μέλλον.
ΜΗ βιαστείς να συγχωρήσεις, αν δεν το νιώθεις πραγματικά. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που “αναγκάζουμε” τον εαυτό μας να αισθανθεί έχουν τρόπο να δημιουργούν άλλα προβλήματα. ΜΗ βιαστείς να χωρίσεις αν δεν το νιώθεις πραγματικά. Κάνε μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης και των συναισθημάτων σου προς αυτό το άτομο και μετά πάρε τις αποφάσεις σου.
Διατήρησε προσανατολισμό στο εδώ-και -τώρα. ΜΗ σκέφτεσαι διαρκώς το παρελθόν και μην προσπαθείς να προβλέψεις το μέλλον. Επικεντρώσου στο γάμο σου, αν επιθυμείς να τον κρατήσεις και κάνε ενέργειες για να βελτιώσεις τη σχέση σου.
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να γιατρέψει τις συναισθηματικές σου πληγές. Το να ξεδιαλύνεις τα συναισθήματά σου και να ξαναβρείς την ισορροπία σου μετά την απιστία θέλει χρόνο. Το να αναζητήσεις τις αιτίες της απιστίας, τη δική σου πιθανή συμβολή, την ποιότητα της σχέσης σας, θέλει χρόνο.
Αν αποφασίσεις να μείνεις στο γάμο σου, το να ξαναεμπιστευτείς τον/τη σύζυγο που σε απάτησε, θέλει χρόνο. Αν αποφασίσεις να πάρεις διαζύγιο, με το να βρεις πρώτα την ηρεμία σου, η διαδικασία αυτή θα είναι λιγότερη επώδυνη και συγκρουσιακή. Να θυμάσαι ότι το βασικό είναι, πως όποια απόφαση και να πάρεις θα πρέπει να την υποστηρίξεις.
Αν μείνεις στο γάμο σου θα πρέπει να συγχωρήσεις τον/τη σύντροφο. Επίσης να προσπαθήσεις να κάνεις τη σχέση σας καλύτερη και όχι να τον /την τιμωρείς. Αν αποφασίσεις να χωρίσεις, πάρε διαζύγιο χωρίς να κάνεις τα πάντα για να τον/την εκδικηθείς και να του κάνεις τη ζωή δύσκολη. Με αυτό τον τρόπο θα κάνεις και τη δική σου ζωή δύσκολη και, αν έχεις παιδιά, και των παιδιών σου.