Παιδιά, γονείς και διαζύγιο

Στις μέρες μας τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν ολοένα και αυξάνονται. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει και ανησυχεί τους περισσότερους γονείς είναι: Τί επιπτώσεις μπορεί να έχει το διαζύγιο στα παιδιά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη; Το πόσο θα επηρεάσει ο χωρισμός των γονιών ένα παιδί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την ηλικία του, από την ωριμότητά του και από την προσωπικότητά του. Από τις συνθήκες πριν και μετά το διαζύγιο και κυρίως, από την σχέση των δύο γονιών μεταξύ τους μετά τον χωρισμό. Τέλος, από την στάση του καθενός ξεχωριστά απέναντι στο παιδί.

Η δική μας στάση απέναντι στην όλη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν γρήγορα και εύκολα το χωρισμό. Έτσι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν καλά στις νέες συνθήκες ζωής. Υπάρχουν ζευγάρια που πιστεύουν πως μετά το διαζύγιο η ζωή τους θα  αλλάξει προς το χειρότερο. Την ίδια αίσθηση, τότε, θα μεταδώσουν και στα παιδιά τους. Μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στη νέα ζωή εκ μέρους σας, θα βοηθήσει τα παιδιά. Τα οποία φαίνεται να προσαρμόζονται, αλλά συμβαίνει να έχουν και εκρήξεις θυμού, παλινδρόμηση και πισωγυρίσματα. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΙ. Όλα είναι στο πρόγραμμα να συμβούν και αποτελούν κομμάτι της εξέλιξης προς την προσαρμογή.  Η ευτυχία και η χαρά μπορούν να υπάρξουν και μετά το διαζύγιο και δεν αποτελούν προνόμιο των μη χωρισμένων.

Μετά το διαζύγιο συχνά τα παιδιά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και αναπτύσσουν παροδικές συμπεριφορές. Προβλήματα στον ύπνο, αισθήματα ενοχής, παλιμπαιδισμό (βρέχει το εσώρουχο του, πιπιλίζει το δάκτυλο).
Επίσης, προσκόλληση σε συγκεκριμένα άτομα, απομόνωση, αίσθημα λύπης, αίσθημα θυμού, αλλαγές στο φαγητό, σωματικοί πόνοι.

Επιπλέον, κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτά εκδηλώνονται με την έλλειψη ενδιαφέροντος για πολλά πράγματα, ακόμα και για αυτά που κάποτε τους άρεσαν πολύ. Με διαταραχές στον ύπνο, διαταραχές στο φαγητό, αισθήματα απαισιοδοξίας ή ματαιότητας. Με χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, συχνά κλάματα και γενικότερη αδιαφορία. Για να φροντίσετε ένα παιδί που περνάει μια τέτοια φάση θα πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή. Επιμένετε σταθερά στις καθημερινές ρουτίνες σας και σε ένα σταθερό πρόγραμμα. Ακόμα κι αν στην αρχή δεν βλέπετε καμία θετική αντίδραση από το παιδί. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές ή αφήστε το παιδί να προτείνει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα μια εκδρομή, μια επίσκεψη.

Συζητήστε μαζί του και προτρέψτε το να μιλήσει για αυτά που νιώθει, σκέφτεται ή φοβάται. Μην επιμένετε αν το ίδιο δεν θέλει. Προτείνετέ του, όμως, να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται. Ο στόχος δεν είναι τώρα η μεταξύ σας εμπιστοσύνη, αλλά η ανακούφιση του παιδιού από τον πόνο. Πότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ψυχολόγο για βοήθεια; Όταν δείτε ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα διαρκούν πάνω από 2 με 3 μήνες ή βλέπετε πως κινδυνεύει άμεσα η υγεία του.

Άλλα δείγματα συμπεριφοράς που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να σας κάνουν να ζητήσετε βοήθεια είναι τα εξής: Όταν το παιδί μετά από ένα χρόνο δεν έχει επανέλθει στην παλιά του συμπεριφορά. Όταν συμπεριφέρεται παράξενα με τους φίλους του. Όταν μετά από έξι μήνες η σχολική του απόδοση είναι υπερβολικά χαμηλή σε σχέση με την προηγούμενη. Όταν εμφανίζει παραβατική  συμπεριφορά, όπως είναι οι κλοπές, η χρήση ουσιών, οι απειλές για αυτοκτονία .Όταν παρουσιάζει φόβο εγκατάλειψης. Φοβάται ότι οι γονείς του θα το εγκαταλείψουν και δεν θα έχει κανένα να το νοιάζεται και να το φροντίζει. Όταν δείχνει έντονη προσκόλληση στο γονιό ή απομόνωση. Τέλος, όταν γενικά η αρνητική συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κάποιο εύλογο χρόνο για να ξαναβρούν μια ισορροπία. Να επεξεργαστούν τη νέα οικογενειακή τους πραγματικότητα. Ο καλύτερος δείκτης πρόγνωσης για την ομαλότερη προσαρμογή των παιδιών μετά το διαζύγιο είναι η ψυχολογική υγεία των γονέων. Όπως,επίσης,και η  ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού. Το διαζύγιο δεν είναι πόλεμος. Αν το μετατρέψετε σε πόλεμο, τότε θα έχει για σίγουρα θύματα τα παιδιά σας. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι μπορεί να μην είστε πλέον σύζυγοι. Πάντα όμως θα είστε οι γονείς των παιδιών σας. Αυτή η ιδιότητα δεν θα αλλάξει και θα σας συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή σας. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι μπορεί να μην πετύχατε ως ζευγάρι. Μπορεί όμως να γίνετε επιτυχημένοι ως γονείς, που είναι ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Διεύθυνση

Σαρωνικού 33, Ηλιούπολη, 16345

Τηλέφωνα

6949115350 - 6947319072

Email

michelith6@gmail.com

Μιχελή Θεοδοσία | Developed by Global Touch