“ΣΕ… ΜΙΣΩ…!!”

Η έφηβη ουρλιάζει ότι σας μισεί όταν της παίρνετε το τηλέφωνο για να μη μείνει ξύπνια ως αργά στέλνοντας μηνύματα σε φίλους.
Οι συγκρούσεις είναι συχνές ανάμεσα σε εφήβους και γονείς. Οι έφηβοι θυμώνουν όταν νιώθουν ότι οι ενήλικες δεν τους καταλαβαίνουν ή δεν τους σέβονται, ενώ οι γονείς ενοχλούνται όταν νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο.

Αν η έφηβή σας νιώθει ότι την εμποδίζετε να επικοινωνήσει με τους φίλους της, θα είναι ακόμα πιο εκνευρισμένη. Μπορεί να νιώθει ότι η σχέση της μαζί τους είναι πιο σημαντική από την έγκρισή σας.
Ο φόβος μη χάσει κάτι από την κοινωνική της πραγματικότητα ενεργοποιεί τις πρωτόγονες «πάλεψε ή φύγε» περιοχές στα κατώτερα επίπεδα του εγκεφάλου της, εις βάρος των λογικών διαδικασιών σκέψης.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ:
Εκείνη τη στιγμή…
-Μην το πάρετε προσωπικά. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η κόρη σας αντιδρά απέναντι στα όριά σας, όχι σε εσάς. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ηρεμία.
-Δείξτε ότι ακούτε. Είναι σε μία συναισθηματική κατάσταση διέγερσης. Ονομάστε τα συναισθήματά της με μικρές καθαρές προτάσεις, ώστε να ξέρει ότι καταλαβαίνετε. Πείτε: «Το καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένη που δεν επιτρέπεται να έχεις το τηλέφωνό σου».
-Κατανοήστε τι υπάρχει από πίσω. Αντιληφθείτε ότι, λέγοντας το πιο ακραίο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί, προσπαθεί να σας σοκάρει ώστε να υποχωρήσετε.
-Αποφορτίστε την κατάσταση. Η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι να απαιτήσετε μία συγνώμη, αλλά αυτό θα τη εξοργίσει περισσότερο τώρα. Πείτε: «Θα μιλήσουμε όταν είσαι πιο ήρεμη», ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί πάλι τα πιο λογικά, ανώτερα στρώματα του εγκεφάλου της.

Μακροπρόθεσμα…
-Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Οι περισσότεροι έφηβοι δυσκολεύονται να χειριστούν συναισθήματα επειδή τους λείπει ύπνος το ένα τρίτο, κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα περίπλοκα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου, κάνοντας τους εφήβους πιο επιρρεπείς στα ξεσπάσματα θυμού.
-Βοηθήστε τη να αναπτύξει ενσυναίσθηση. Μιλήστε για το πώς νιώσατε όταν ακούσατε αυτές τις λέξεις. Εξηγήστε ότι θα έπρεπε να φέρεται στους άλλους με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
-Προτείνετε εναλλακτικές αντιδράσεις. Όταν είναι πιο ήρεμη, εξηγήστε ότι οι προσβολές δε βοηθούν ποτέ. Επαινέστε την την επόμενη που θα χειριστεί έντονα συναισθήματα με έναν πιο μετρημένο τρόπο.
-Να είστε συνεπείς. Αν τείνετε να υποχωρείτε στις απαιτήσεις της για να την προστατεύσετε από την απογοήτευση ή για να αποφύγετε τσακωμούς, μπορεί να ξεσπάει περισσότερο όταν δε γίνεται το δικό της. Διατηρήστε ξεκάθαρα όρια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Διεύθυνση

Σαρωνικού 33, Ηλιούπολη, 16345

Τηλέφωνα

6949115350 - 6947319072

Email

michelith6@gmail.com

Μιχελή Θεοδοσία | Developed by Global Touch