“ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΦΟΒΟΙ… Το τέρας κάτω από το κρεβάτι.”

Οι παράλογοι φόβοι είναι το τίμημα της ζωηρής φαντασίας του παιδιού, που μεταμορφώνει μια σκιά στον τοίχο σε κάτι τόσο απαίσιο. Άλλωστε, τα παιδιά είναι τόσο μικροσκοπικά πλάσματα και με τόσο περιορισμένη γνώση για τον κόσμο, ώστε καθετί που φαντάζονται το νομίζουν και πραγματικό.

Βέβαια, ο φόβος δεν είναι πάντα κακός. Όμως πολλοί παιδικοί φόβοι είναι παράλογοι. Στην πραγματικότητα, το παιδί σας μπορεί να τρομάξει τόσο πολύ, ώστε να φοβίσει ακόμα κι εσάς.
Όσο λιγότερη σημασία δώσετε, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει ο φόβος. Καταλάβετε, όμως το εξής: για το παιδί ο φόβος είναι υπαρκτός. Πρέπει πάνω από όλα εσείς να ακτινοβολείτε ηρεμία, ώστε να καταλάβει το παιδί ότι το αντικείμενο του φόβου του δεν είναι επικίνδυνο.

Όταν το παιδί σας τρομάζει με κάτι, το πιο σημαντικό είναι να μην αντιδράσετε υπερβολικά… Φανείτε ψύχραιμοι… Καθησυχάστε το… Μην το υποβιβάσετε, λέγοντας, «πάψε, κάνεις σαν μωρό». Δεν κάνει σαν μωρό. Σαν παιδί κάνει, και είναι.
Στη συνέχεια, αναθέστε του να βρει λύση, λέγοντάς του κάτι σαν αυτό: «Η ζωή είναι γεμάτη προβλήματα κι αυτό είναι ένα προβληματάκι. Για να δούμε πώς θα το λύσουμε μαζί». Τώρα το παιδί δεν αντιμετωπίζει μόνο του το πρόβλημα.
Αφήστε το να σας πει τις προτάσεις του κι ας μην είναι καθόλου ρεαλιστικές. Ωθήστε το στη σωστή κατεύθυνση. Όταν επινοούν ιδέες, τα παιδιά μαθαίνουν πως πάντα υπάρχει μία λύση κι ότι τουλάχιστον ασκούν κάποιον έλεγχο στη ζωή και στους φόβους τους.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι θα είστε κοντά του. Προσέξτε, όμως, αν το παιδί καταλάβει ότι με τον φόβο του προσελκύει την προσοχή σας, τότε θα σας κάνει να τρέχετε συνεχώς κάθε πέντε λεπτά.
Οι περισσότεροι παιδικοί φόβοι είναι φυσιολογικοί και προσωρινοί. Όσο διαρκούν, μπορεί να είναι εντονότατοι, συνήθως όμως διαλύονται γρήγορα. Αν όμως οι φόβοι αρχίσουν να καθορίζουν τη ζωή του παιδιού, ίσως τότε πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Διεύθυνση

Σαρωνικού 33, Ηλιούπολη, 16345

Τηλέφωνα

6949115350 - 6947319072

Email

michelith6@gmail.com

Μιχελή Θεοδοσία | Developed by Global Touch