Νιώθεις ότι «κάτι» σε τρώει στη σχέση σου; Ότι κάπου χάθηκε η συναισθηματική ισορροπία με τον /τη σύζυγο; Αναγνώρισε τα σημάδια της μοναξιάς στη σχέση απαντώντας με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις:
Έχεις χρόνο να είσαι κοντά με τον/τη σύντροφό σου; Πότε φιληθήκατε τελευταία φορά; Πότε βγήκατε οι δυο σας και περάσατε όμορφα; Δεν μπορείς να θυμηθείς; Το γεγονός ότι σκέφτεσαι για την οικειότητά σας (ή την έλλειψή της) σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.
Μοιράζεστε τις καθημερινές σας συνήθειες; Τρώτε μαζί πρωινό ή τουλάχιστον ένα γεύμα καθημερινά; Επικοινωνείτε τηλεφωνικά με γραπτά μηνύματα, όχι μόνο με δουλειές, αλλά έτσι, για να πείτε ένα «γεια»;
Θυμάσαι τις επετείους και τις σπέσιαλ ημέρες; Θυμάσαι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του κάθε παιδιού, δεν ξεχνάς να τους έχεις καθαρά ρούχα και φαγητό, αλλά ξεχνάς τα γενέθλια του συζύγου ή την επέτειο του γάμου σας. Έτσι δημιουργείται χάσμα στη σχέση και αίσθημα αποξένωσης από τον/τη σύζυγο που δεν νοιάζεται.
Zητάει ο/η σύζυγός σου αυτό που θέλει σε συναισθηματικό επίπεδο; Ή μήπως διστάζει να έρθει σε εσένα για βοήθεια; Αν το ένα μέλος της σχέσης δε νιώθει άνετα, οικεία, ή ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάει στον άλλον και να ζητήσει κάτι που του είναι σημαντικό ή απαραίτητο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αποξένωση στη σχέση.
Μήπως διαρκώς κρίνετε και κατακρίνετε ο ένας τον άλλον; Αν νιώθεις ότι ο/η σύζυγός σου σε έχει κάτω από το μικροσκόπιο και διαρκώς σε κρίνει, βρίσκει ελαττώματα και τι έκανες λάθος, τότε σίγουρα δεν είστε ψυχικά κοντά.
Είσαι ο πραγματικός σου εαυτός με τον/τη σύζυγο; Αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να παίξεις κάποιον ρόλο, αν καταπιέζεσαι για να δείχνεις ένα χαρούμενο πρόσωπο, τότε πιέζεσαι, δεν δείχνεις τον πραγματικό σου εαυτό και νιώθεις μοναξιά.
Οι αιτίες της αίσθησης της μοναξιάς στο γάμο έχουν να κάνουν με την κούραση και το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα. Με την επιθυμία για συναισθηματική υποστήριξη, η οποία όμως είναι ανύπαρκτη. Με τη σπάνια σωματική οικειότητα, την έλλειψη ποιοτικού χρόνου με τον/τη σύζυγο. Με την ατέρμονη προσπάθεια να αλλάξουμε τον άλλον, να ελέγξουμε τα συναισθήματα ή την συμπεριφορά του. Με τα παιχνίδια δύναμης και εξουσίας που συχνά διαμείβονται μεταξύ των συντρόφων. Τέλος, με την δυσκολία έκφρασης των συναισθημάτων, γεγονός που οδηγεί στην έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και στη συσσώρευση των προβλημάτων.
Οι βασικές συναισθηματικές μας ανάγκες καλύπτονται όταν παίρνουμε ουσιαστική αγάπη και νιώθουμε ότι ο άλλος μας νοιάζεται και μας φροντίζει (συναισθηματικά). Όταν μας εκτιμάει, αναγνωρίζει την αξία μας, μας αποδέχεται όπως είμαστε. Όταν μας δίνει στοργή και μας παρέχει ασφάλεια και σιγουριά.
Πώς μπορείς να καλύψεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες .
Αν επιθυμείς μία αλλαγή στη σχέση σου από τον/τη σύζυγό σου, πες το… Τόσο απλά… Όχι βέβαια ότι επειδή το είπες θα γίνει, αλλά σίγουρα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξει κάτι αν το πεις, παρά αν δεν το πεις.
Μίλησε για τις πραγματικές συμπεριφορές που επηρεάζουν το γάμο σου. Χωρίς να κατηγορείς, χωρίς να ρίχνεις την ευθύνη στον άλλον εντόπισε αυτό που σε ενοχλεί. Έτσι, αντί να πεις «εσύ φταις που λείπεις όλη την εβδομάδα κι εγώ νιώθω χάλια», είναι προτιμότερο να πεις «νιώθω μοναξιά επειδή γεν είμαστε μαζί κάθε μέρα όπως παλιά, να φάμε πρωινό, να κάνουμε τη βόλτα μας».
Παρατήρησε τα συναισθήματά σου. Πώς νιώθεις; Θυμωμένη , «ριγμένη», απογοητευμένη; Πες με ειλικρίνεια στον άνθρωπό σου πώς αισθάνεσαι, χωρίς να τον κατηγορείς. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σε βοηθήσει.
Ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεσαι; Χρειάζεσαι να γίνει κάτι διαφορετικά; Χρειάζεσαι περισσότερη κατανόηση, επικοινωνία, χρόνο μαζί; Ζήτησέ το…
Να ζητήσεις ένα πράγμα, όχι πολλά. Είναι πολύ πιο εύκολο ο/η σύζυγος να κάνει μία μόνο αλλαγή. Αλλά αυτό είναι καλή αρχή.
Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις χαμηλότερες προσδοκίες, αλλά αυτό που περιμένεις θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια του εφικτού.
Να θυμάσαι ότι όταν συζητάτε για ένα πράγμα δεν πρέπει να βάλεις στη συζήτηση όλα σου τα παράπονα. Επικεντρώσου σε ένα θέμα.
Πες τι είναι αυτό που θέλεις , όχι αυτό που δεν θέλεις. Χρησιμοποιώντας θετική γλώσσα κάνεις την κατάσταση πιο ευχάριστη και την αλλαγή πιο πιθανή.
Να θυμάσαι τι σου έχει προσφέρει συναισθηματικά ο/η σύζυγος. Δείξε ότι εκτιμάς την παρουσία του/της στη ζωή σου. Αυτό είναι το καλύτερο κίνητρο για να συνεργαστεί μαζί σου για να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Διατήρησε συναισθηματική ισορροπία. Να θυμάσαι να δίνεις στη σχέση σου, όχι μόνο να παίρνεις. Ακόμα και αν δεν έχεις όλα όσα επιθυμείς, να εκτιμάς το ότι υπάρχει αγάπη και ισορροπία στη σχέση σου και να επενδύεις σε θετική ενέργεια.
H συναισθηματική μοναξιά δεν σταματάει από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο και γίνεται σταδιακά. Το σημαντικότερο όμως είναι η αποφασιστικότητα και η επιμονή σου στις νέες πρακτικές που ακολουθείς. Τελικά ,αυτό που θα κερδίσεις πολεμώντας με τη συναισθηματική μοναξιά είναι η ολοκλήρωσή σου ως γυναίκα και ως άτομο.