Μία από τις πιο συχνές απορίες των γονιών έχει να κάνει με το αν είναι σημαντικό να έχουν κοινό μέτωπο οι δύο γονείς σε ζητήματα πειθαρχίας.
Η απλούστερη απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο σημαντικότερο είναι να είναι συνεπείς μεταξύ τους οι δύο γονείς. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν είστε παντρεμένοι , χωρισμένοι ή ξαναπαντρεμένοι.
Τα μικρά παιδιά (έξι χρονών και κάτω) μπερδεύονται εύκολα όταν ο ένας γονιός έχει διαφορετικούς κανόνες από τον άλλον ή όταν ο ένας γονιός επιβάλλει τους κανόνες, ενώ ο άλλος όχι.
Για τα παιδιά αυτά υπάρχει μόνο ένας «σωστός» τρόπος.
Σίγουρα το κοινό μέτωπο είναι επιθυμητό ακόμα κι όταν έχετε μεγαλύτερα ή έφηβα παιδιά, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Όταν γίνουν έντεκα ή δώδεκα χρονών, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν μεταξύ τους για διάφορα πράγματα χωρίς να έχει κανείς άδικο.
Συνήθως, αποδίδουν τις διαφορές στη συμπεριφορά των γονιών τους στη διαφορά προσωπικοτήτων ή αξιών. Αντί, για παράδειγμα, να θεωρούν ότι ο ένας γονιός έχει δίκιο κι ο άλλος άδικο, τα παιδιά της ηλικίας αυτής θεωρούν τον έναν γονιό αυστηρό και τον άλλο επιεική.
Εάν εσείς και ο/η σύζυγός σας έχετε διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα συγκεκριμένο πειθαρχικό ζήτημα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να το συζητήσετε χωρίς να σας ακούει το παιδί σας. (Αυτή είναι καλή ιδέα ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού).
Όταν εσείς και ο/η σύζυγός σας διαφωνείτε, μην παρασυρθείτε σε πόλεμο ισχύος. Δεν πρόκειται για μάχη για το ποιος είναι ο πιο ισχυρός, έξυπνος ή καλός γονιός.
Ο σωστός τρόπος επίλυσης οποιασδήποτε διαφωνίας με τον /τη σύζυγό σας είναι να πάρετε την καλύτερη απόφαση για το παιδί και όχι να επιβάλετε την εξουσία του ενός πάνω στον άλλο.
Η γονική συμπεριφορά δεν είναι διαγωνισμός!