Αντιμετωπίζοντας την καθημερινή ένταση με υγιείς τρόπους

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας καθημερινά να εντάσσουμε κάτι καλό για την φροντίδα μας, όπως για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά, γυμναστική. Η σύνδεση με το σώμα μας συμβάλει θετικά στην υγεία μας. Ωστόσο, τα παραπάνω αρκούν από μόνα τους για την αποσυμφόρησή μας;

Φυσικά και μας βοηθάνε σημαντικά, αλλά ίσως η πνευματική μας και η ψυχική μας φροντίδα να χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αναρωτιέμαι πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να απορροφάται στις σκέψεις τι πρέπει να κάνει αργότερα ή να «χάνεται» μέσα σε χαριτωμένα σενάρια και σχέδια ώστε να ξεφύγει από την καθημερινότητα.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Παρατήρησε, λοιπόν, εάν η διαδικασία αυτή σε εξυπηρετεί παροδικά ή εάν τελικά σου ξοδεύει ενέργεια, αισθάνεσαι κούραση μετά ή απλά σε αποσυντονίζει.

Ποιοί είναι οι τρόποι πραγματικής αντιμετώπισης της έντασης;

Παρατήρησε εάν οι σκέψεις σου είναι συνειδητές ή δημιουργούνται τόσο αυτοματοποιημένα που δεν μπορείς να τις δαμάσεις. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε συνειδητά αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, καθώς και να μπορούμε να τα σταματήσουμε. Η εξάσκηση στην παρατήρηση αυτή θα σε φέρει περισσότερο στην αποδοχή των σκέψεων και στην διαχείρισή τους.

Η καταγραφή των σκέψεων και του συναισθήματος είναι ακόμα ένας τρόπος για παρατήρηση, κατανόηση, διαχείριση ή αλλαγή. Παράλληλα μπορείς να παρατηρείς τις σωματικές αντιδράσεις που σίγουρα έχουν κάτι να σου πουν.

Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου στο τέλος της ημέρας για να συγκεντρωθείς στον παρόν, χωρίς να αναλώνεσαι, αλλά και να «αδειάσουν» οι σκέψεις σου.
Παρατήρησε τους ήχους ή την μουσική που έχεις επιλέξει. Άγγιξε μια υφή που σε ηρεμεί, παρατήρησε ποια αντικείμενα έχουν το αγαπημένο σου χρώμα, μύρισε κάτι ευχάριστο.

Αμέσως μετά μπορείς να εστιάσεις στις αισθήσεις σου και να απομακρύνεις όποια σκέψη ή συναίσθημα έρχεται ξανά μέσα από την αισθητηριακή εξάσκηση.

Αφιέρωσε χρόνο στα πρόσωπα που αγαπάς ή βρες αφορμές κοινωνικοποίησης. Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το στρες και δημιουργείται από το άγγιγμα ή μια αγκαλιά.

Αποφάσισε ένα κομμάτι προσφοράς το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει κυρίως την προσφορά χρόνου, βοήθειας και όχι απαραίτητα υλικών στοιχείων. Τα συναισθήματα αντίθετα της προσφοράς όπως για παράδειγμα η εχθρότητα, ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός ενεργοποιούν τόσο έντονες σωματικές αντιδράσεις παρόμοιες με έντονου στρες. Ας μην τα επιλέξεις λοιπόν συνειδητά.

Παρόμοια, απομακρύνσου από έντονους καυγάδες ή αντιπαραθέσεις. Υποστήριξε τον εαυτό σου, αλλά χωρίς επιθετικότητα.

Απόλαυσε δραστηριότητες που αγαπάς ή μια εκδρομή στην φύση. Τα χρώματα της φύσης, το μπλε, το πράσινο προσδίδουν ηρεμία και ξεκούραση στον οργανισμό. Εκεί δοκίμασε να είσαι παρόν με τις αισθήσεις σου!

Τέλος μην αμελείς την φροντίδα σου και μην αφήνεις τον εαυτό σου να φτάνει στο σημείο της εξάντλησης. Η ξεκούραση, η θρέψη του σώματος και του πνεύματος είναι κομμάτια της ρουτίνας μας όχι πολυτέλεια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Διεύθυνση

Σαρωνικού 33, Ηλιούπολη, 16345

Τηλέφωνα

6949115350 - 6947319072

Email

michelith6@gmail.com

Μιχελή Θεοδοσία | Developed by Global Touch